Święta zawsze zbyt szybko mijają.... Człowiek się nabiega, nakupuję a tu pstryk.... i po świętach.
Często robię pasztet ale na Te świeta przygotowałam troszkę inny niż zwykle. Oto on :
Pasztet wyszedł wyśmienity zarówno w smaku jak i konsystencji.
Przepis na pasztet:
1 udko z kurczaka
20 dkg łopatki wieprzowej
20 dkg karczku
10 dkg żołądków z kurczaków
10 dkg serc z kurczaków
20 dkg wątróbki z kurczaków
2 średnie marchewki, 1 średnia pietruszka i kawałek selera
1 jajko
przyprawy według uznania
Wszysko oprócz jajka gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Jak wszystko jest już miekkie i przestudzone, odcedzamy, miksujemy (oczywiście udko bez kości). Do prawie zimnej zmielonyj "pulpy" dodajemy całe jajko i przyprawy. Potem do foremki, ja używam keksówki i na około 1,5 godziny do piekarnika w 180st.C.
Życzę smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz. Na pewno przeczytam go kilka razy :) Buziaki