O mnie

Moje zdjęcie
Matka, kobieta, która ma wiele pomysłów, chęci a za mało czasu na ich realizację :) Dziękuję za to, że poświęciliście swój czas dla mnie, dla mojej twórczości.

Moi stali goście :)

wtorek, 9 sierpnia 2011

Znów kulinarnie - krakersy

Dzisiaj zrobiłam krekersy - wyszły prawie idealnie :D Tzn. pod względem smakowym są pyszne ale moim ideałem są krakersy Lajkonika i chodzi mi o chrupkość. Muszę tochę poćwiczyć (czyli popróbować obtaczanie ich w białku lub wodzie) Może któraś z Was ma już własne doświadczenia w tej kwestii??!! I podzieli się nimi ze mną??!!
Przepis na krakersy domowe
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
80 gram masła zimnego
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka granulowanego czosnku
około pół szklanki zimnej wody

Z podanych  składników zagnieść szybko ciasto, na około pół godziny odłozyć do lodówki aby odpoczęło i stężało ponownie.
Ciasto po leżakowaniu wałkujemy na bardzo cienkie placki i wykrawamy dowolny kształt. Ja zrobiłam malutkie trójkąciki. Do rozgrzanego piekarnika do 200 st.C na dosłownie 7 min
Przed upieczeniem wyglądały tak :
 A po upieczeniu tak:
I bardzo szybko znikają !! SMACZNEGO!!! 

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz. Na pewno przeczytam go kilka razy :) Buziaki

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...