Dzisiaj obiad zrobiło moje Szczęście ( tylko trochę pomagałam ;) ) Przepis zapożyczył z Kuchni TV.
Pozwolę sobie go tutaj podać, bo warte jest zrobienia.
Ciasto kruche:
4 szklanki mąki pszennej
1 kostka (200g) masła (ma być z zamażalki)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki zmielonego pieprzu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mleka
Najpierw mieszamy suche składniki, do nich scieramy zamrożone masło na tarce (do tego jest potrzebny facet :P )
Lekko mieszamy wszystko i na końcu dodajemy mleka ( schłodzonego) Tylko nie należy wlewać od razu całej porcji mleka bo może być za dużo. My wlaliśmy szklankę i troszkę tak aby ciasto było sprężyste a nie lejące. Szybko zagniatamy ciasto (bo to kruche).
Po uformowaniu kuli dajemy gotowe ciasto do lodówki aby odpoczęło i zastygło.
Potem robimy z niego to co chcemy. W oryginalnym przepisie są to ciasteczka np. do piwa.
My zawinęliśmy parówki, zawiniątka posmarowane roztrzepanym jajkiem daliśmy do rozgrzanego piekarnika na 20 min w 180st.C
Na pewno będę korzystać często z tego przepisu bo ciasto jest bardzo dobre. Rozpływa się w ustach, jest delikatne i przede wszystkim smaczne.
A parówki w cieście wyglądają tak:
Pozwolę sobie go tutaj podać, bo warte jest zrobienia.
Ciasto kruche:
4 szklanki mąki pszennej
1 kostka (200g) masła (ma być z zamażalki)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki zmielonego pieprzu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mleka
Najpierw mieszamy suche składniki, do nich scieramy zamrożone masło na tarce (do tego jest potrzebny facet :P )
Lekko mieszamy wszystko i na końcu dodajemy mleka ( schłodzonego) Tylko nie należy wlewać od razu całej porcji mleka bo może być za dużo. My wlaliśmy szklankę i troszkę tak aby ciasto było sprężyste a nie lejące. Szybko zagniatamy ciasto (bo to kruche).
Po uformowaniu kuli dajemy gotowe ciasto do lodówki aby odpoczęło i zastygło.
Potem robimy z niego to co chcemy. W oryginalnym przepisie są to ciasteczka np. do piwa.
My zawinęliśmy parówki, zawiniątka posmarowane roztrzepanym jajkiem daliśmy do rozgrzanego piekarnika na 20 min w 180st.C
Na pewno będę korzystać często z tego przepisu bo ciasto jest bardzo dobre. Rozpływa się w ustach, jest delikatne i przede wszystkim smaczne.
A parówki w cieście wyglądają tak:
Smacznego!!! :D
W kruchym jeszcze nie próbowałam, natomiast pojawiają się u nas często wariacje na temat parówek w cieście francuskim. Wszystko jednak przed nami :)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo apetycznie i niestety - tucząco ;)
OdpowiedzUsuń