Dzisiaj zrobiłam krekersy - wyszły prawie idealnie :D Tzn. pod względem smakowym są pyszne ale moim ideałem są krakersy Lajkonika i chodzi mi o chrupkość. Muszę tochę poćwiczyć (czyli popróbować obtaczanie ich w białku lub wodzie) Może któraś z Was ma już własne doświadczenia w tej kwestii??!! I podzieli się nimi ze mną??!!
Przepis na krakersy domowe
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
80 gram masła zimnego
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka granulowanego czosnku
około pół szklanki zimnej wody
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, na około pół godziny odłozyć do lodówki aby odpoczęło i stężało ponownie.
Ciasto po leżakowaniu wałkujemy na bardzo cienkie placki i wykrawamy dowolny kształt. Ja zrobiłam malutkie trójkąciki. Do rozgrzanego piekarnika do 200 st.C na dosłownie 7 min
Przed upieczeniem wyglądały tak :
A po upieczeniu tak:
Przepis na krakersy domowe
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
80 gram masła zimnego
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka granulowanego czosnku
około pół szklanki zimnej wody
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, na około pół godziny odłozyć do lodówki aby odpoczęło i stężało ponownie.
Ciasto po leżakowaniu wałkujemy na bardzo cienkie placki i wykrawamy dowolny kształt. Ja zrobiłam malutkie trójkąciki. Do rozgrzanego piekarnika do 200 st.C na dosłownie 7 min
Przed upieczeniem wyglądały tak :
A po upieczeniu tak:
I bardzo szybko znikają !! SMACZNEGO!!!
Mniam, mniam schrupało by się.
OdpowiedzUsuń