Orzechowe z marcepanem powstały z potrzeby chwili ale zostały przeznaczone na święta. Nie wiedziałam czy marcepan można piec taki położony na wierzchu. Teraz już wiem, że można :-)) ale zmienia lekko swój kolor.
Przepis na Orzechowe:
300 gram mąki
150 gram zmielonych orzechów włoskich
250 gram tłuszczu (najlepiej mieszanki margaryny i masła)
200 gram cukru pudru
jedno jajko
Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Po "odpoczynku" wałkujemy i wykrawamy pożądane kształty.
Na tym etapie można już upiec ciasteczka w 180 st. C przez około 10 min. Pyszne i chrupiące.
A można też zabawić się masą marcepanową. Do kupionej masy marcepanowej dodałam barwnika spożywczego. Rozwałkować na zadowalającą grubość i układać na orzechowe. Po upieczeniu czerwona upieczona masa marcepanowa wygląda jak salami....hihhi.....
Popatrzcie sami :-))
Smaczne były :-))
Przepis na Orzechowe:
300 gram mąki
150 gram zmielonych orzechów włoskich
250 gram tłuszczu (najlepiej mieszanki margaryny i masła)
200 gram cukru pudru
jedno jajko
Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Po "odpoczynku" wałkujemy i wykrawamy pożądane kształty.
Na tym etapie można już upiec ciasteczka w 180 st. C przez około 10 min. Pyszne i chrupiące.
A można też zabawić się masą marcepanową. Do kupionej masy marcepanowej dodałam barwnika spożywczego. Rozwałkować na zadowalającą grubość i układać na orzechowe. Po upieczeniu czerwona upieczona masa marcepanowa wygląda jak salami....hihhi.....
Popatrzcie sami :-))
Wiatraczki to najbardziej proste ciasteczka z ciasta francuskiego. Na środek dodałam marmolady i do pieca...... :-))
Smaczne były :-))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz. Na pewno przeczytam go kilka razy :) Buziaki